Experții spun că rata incidenței cazurilor active nu este relevantă în cazurile în care nu se testează suficient de mult și iau în discuție instituirea carantinei în funcție de noi criterii, cum ar fi gradul de ocupare a spitalelor sau rata de pozitivare a testelor.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, ai direcțiilor de Sănătate Publică și ai Institutului Național de Sănătate Publică se întâlnesc,  luni, pentru a discuta despre modificarea criteriilor în funcție de care se va lua decizia instituirii carantinei zonale, de acum înainte.

Intenția ar fi ca aglomerarea spitalelor și rata de pozitivare să conteze mai mult față de rata de infectare, a spus Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, la un post central de televiziune.

“Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total. De asemenea, mi-aș dori să introducem și un indicator care să ne arate gradul de testare, pentru că noi știm că ne-ar trebui cam 500 teste la 100.000 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistică a ceea ce se întâmplă în populație. Or, sunt județe unde nu avem acest număr de teste”, a explicat secretarul de stat pentru Digi 24.

Back To Top