După ce, pentru multă vreme, s-a ştiut că iarna recent încheiată va fi ultima în care autorităţile locale mai pot acorda subvenţii la încălzire populaţiei, primarul Ploieştiului anunţă că subvenţia va fi menţinută şi în sezonul rece 2021-2022, cu posibilitatea ca, în scenariul unei creşteri a tarifului de producţie, şi sumele decontate de la bugetul local să crească, astfel încât populaţia să plătească acelaşi tarif.

Într-o întâlnire cu reorezentanţii presei locale derulate astăzi, primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a anunţat că va propune în faţa Consiliului Local prelungirea perioadei de acordare a subvenţiei, invocând o ordonanţă de Guvern adoptată pe 30 decembrie, în care, printre multe altele, e prevăzută o nouă amânare a termenului de la care se sistează subvenţiile de acest gen, până la 1 aprilie 2022.

"Liberalizarea preţurilor care a fost dispusă în august 2020 înseamnă, cel mai probabil, majorarea tarifului de producţie pentru populaţie şi micşorarea tarifului de producţie pentru ceea ce înseamnă operatorii economici. Asta înseamnă plusuri şi minusuri, dar, ca să fie clar, sfârşitul anului 2020 înseamnă, printr-o ordonanţă de Guvern, prelungirea termenului în care autorităţile locale pot acorda subvenţie. A fost o modificare legislativă de care am aflat recent. Asta înseamnă că şi în sezonul de încălzire 2021-2022 poate fi subvenţionată gigacaloria. Adică, mai pe româneşte, poate fi un efort suplimentar pe care îl face Primăria, de aşa manieră încât tariful facturabil populaţiei să rămână la 222 de lei. Diferenţa o vom suporta noi, în contextul în care, şi prin faptul că se micşorează preţul de producţie la instituţii, de exemplu instituţiile de învăţământ pe care le avem în subordine, ar rezulta un efort bugetar de circa 4 milioane de lei, pe care îl vom putea susţine. Deci, chiar dacă este obligatoriu să corelăm legislaţia cu ceea ce se întâmplă, populaţia nu va fi afectată şi pot anunţa de pe acum că vom merge pe acelaşi tarif facturat pentru populaţie, asta va fi propunerea mea şi mă îndoiesc că voi întâmpina opoziţie în Consiliul Local", a declarat astăzi primarul Ploieştiului.

Ideea de eliminare a subvenţiilor generale a fost impusă de Comisia Europeană, care a insistat pe oferirea unor ajutoare numai în cazuri bine întemeiate. Situaţia a fost reglementată odată cu Legea nr. 196 din 2016, privind venitul minim de incluziune. Termenul de intrare în vigoare a fost amânat de mai multe ori, de la 1 februarie 2018 la 1 februarie 2019, apoi 1 februarie 2021 şi ajungând acum în 2022.