Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a enumerat astăzi investiţiile prioritare ale administraţiei locale pentru 2021, începând de la modernizarea de spaţii verzi şi unităţi de învăţământ şi până la extinderea reţelelor de canalizare şi finalizarea staţiei de epurare, fără a uita proiectele europene la care e de aşteptat să înceapă lucrările sau refacerea pavajului în zona pietonală din faţa Galeriilor Comerciale.

Declaraţiile, făcute astăzi în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii presei locale, vin după ce, în ultimele luni, autorităţile ploieştene au evitat să facă estimări, neştiind cum ar urma să arate bugetul de stat sau la ce sume s-ar putea aştepta prin parteneriate între municipalitate şi Consiliul Judeţean.

"Estimările noastre sunt că undeva în jur de 22-23 aprilie vom reuşi să ne adoptăm bugetul. Parte din fondurile din bugetul naţional vor merge către bugetul judeţean şi tocmai de asta suntem un pic legaţi, asta este procedura, aşteptăm să vedem ce dispune şi Consiliul Judeţean. La nivelul general de investiţii, ne dorim cât mai multe. Am avut plăcerea să stăm de vorbă cu firmele care îşi desfăşoară activitatea în Ploieşti care au fost interesate, iar din dorinţa lor de a se implica social vor exista sponsorizări pentru o bună parte din ceea ce înseamnă reabilitarea locurilor de joacă şi crarea de noi locuri de joacă, pentru că ştiţi că la un moment dat au fost desfiinţate 27. Banii nu vor intra în Primărie, ci se vor diverse proiecte-tip, pe diverse suprafeţe, dânşii lucrează cu cine consideră, se predă terenul, se fac lucrările şi se predă la cheie parcul, ca să nu apară niciun fel de discuţii. O altă obligaţie pe care ne-o asumăm fără discuţii este cea legată de scenariile de incendiu, cu estimări de 8 milioane de lei anterior licitaţiilor, vom lucra foarte mult pe reparaţii şi întreţinere drumuri, vom lucra foarte mult pecontractele de reparaţii şi întreţinere şcoli. În mod sigur vom începe cel puţin una dintre cele trei parcări supraetajate, cel mai probabil pe Democraţiei. La nivel de investiţii, în mod categoric în acest an vom termina tot ce înseamnă partea pietonală din zona de lângă noi, pentru că este o ruşine. Pe estimările pe care avem cred că vom reuşi până undeva în septembrie să fim gata cu toate aceste lucrări. Bineînţeles, fondurile europene, bineînţeles, lucruri care apar inerent şi, totuşi, foarte atenţi la ceea ce se întâmplă la nivelul COVID-ului, pentru vom depinde foarte mult de lucrul acesta! Tot la nivelul priorităţilor, încep lucrările în Mitică Apostol, dar încep lucrările pe bune, după ce am reuşit cu Apa Nova vizionarea video a canalizării trebuie să mai îndreptăm nişte lucruri, după care să trecem la extinderea reţelei de apă în tot cartierul. Trebuie să se lucreze în paralel la nivelul reţelarilor, şi aici mă refer la faptul că şi Distrigazul trebuie să se mişte în acelaşi timp. Cel mai important lucru, de care v-am informat anterior, este că prin decizia celor de la Apele Române putem face microstaţii de epurare, care pot fi amplasate în spatele cartierului, ceea ce evită foarte multe lucruri, mai ales la nivelul avizelor şi la nivelul susţinerii financiare", a declarat, astăzi, primarul Andrei Volosevici.

Într-o declaraţie dată la final, primarul a amintit şi de proiectul viitorului spital municipal de urgenţă.

Mijloace de transport în comun

Tot la capitolul legat de fonduri europene, Primăria Ploieşti aşteaptă 20 de troleibuze, 20 de tramvaie şi 10 autobuze electrice, pentru care achiziţiile sunt derulate de Ministerul Dezvoltării, la nivel centralizat pentru mai multe municipii. Cea mai avansată situaţie e în cazul troleelor, cu estimarea că primele bucăţi ar putea sosi în municipiu încă de luna viitoare.

Pe acelaşi subiect: Primele troleibuze din fonduri europene pentru Ploieşti sunt echipate la o fabrică din Cehia

"Legat de tramvaie putem să vorbim mai multe în momentul în care se va ţine licitaţia la nivel naţional. Este o chestiune care nu depinde de noi, suntem înscrişi în proiect, suntem pregătiţi să asigurăm cofinanţările, aşa cum suntem şi pentru trolee. În cazul troleibuzelor, Ministerul Dezvoltării este pregătit din câte am înţeles, aici am conlucrat foarte bine cu preşedintele Consiliului Judeţean, Iulian Dumitrescu, încât să dăm 30% - cota noastră de 9 milioane TVA-ul şi nişte bani în plus - de aşa manieră încât troleibuzele să vină toate de la sfârşitul lui aprilie şi până undeva prin iulie. Materialul rulant este o prioritate. Mai aşteptăm şi cele zece autobuze electrice. N-aş vrea să comentez ce a fost înainte, nu înţeleg de ce sunt doar pe traseul 2. Se întâmplă acest lucru pentru că doar acolo sunt şi locurile de încărcare. Părerea mea este că dacă luăm autobuze electrice o facem pentru a reduce poluarea, iar cea mai mare poluare este în centru, deci pe aici ar fi trebuit să circule. Mi s-a oferit o explicaţie jenantă, dar cam asta este situaţia în momentul acesta, vom avea zece autobuze electrice pe traseele 2 şi 2 barat", a declarat primarul Andrei Volosevici.