Consiliul Judeţean Prahova pregăteşte un proiect de ecologizare a unor depozite de deşeuri periculoase rămase de la rafinăriile Astra şi Steaua Română şi pe care foştii proprietari nu şi le mai asumă. Aşa-zisele depozite orfane, parte dintre siturile contaminate din cauza cărora am intrat în atenţia Comisiei Europene, ar urma să fie curăţate şi transformate în parcuri fotovoltaice, potrivit proiectului european conceput de autorităţi.

 Situaţia, discutată încă din toamnă de reprezentanţii CJ cu autorităţile de mediu din România, poate ridica discuţii referitoare la faptul că s-ar putea ajunge la consumarea unor resurse publice pentru realizarea unei obligaţii de mediu pe care nişte societăţi comerciale private le-au evitat de-a lungul anilor. Pe de altă parte, autorităţile judeţene invocă faptul că situaţia juridică a acestor terenuri contaminate este extrem de încâlcită, argumentând că ar fi mai rapid dacă autorităţile le-ar prelua şi că asta ar aduce beneficii pentru populaţie. De altfel, în urma discuţiilor din toamnă, Consiliul Judeţean a solicitat o modificare legislativă care să-i permită preluarea terenurilor respective, situate în Câmpina şi Bărcăneşti, iar zilele trecute a publicat un anunţ de intenţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

"Consiliul Judeţean a solicitat o modificare legislativă, pentru a putea expropria aceste terenuri şi a le ecologiza", ne-a declarat Dumitru Tudone, vicepreşedintele CJ Prahova. Acesta a precizat că, la fel ca la toate celelalte anunţuri de intenţie publicate de instituţie în această lună, autorităţile judeţene doresc să obţină finanţări nerambursable prin viitorul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru moment, în SEAP avem doar o estimare de 17,1 milioane de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Cele două batale cu produse periculoase în discuţie s-au numărat printre siturile contaminate din cauza cărora Comisia Europeană a notificat România, pe aceeaşi listă regăsindu-se, din judeţul Prahova, şi un depozit al rafinăriei Vega, în cazul căruia Rompetrol a anunţat că va investi din surse proprii pentru ecologizare.

(Sursa foto: Campina Contemporana)